27 Mayıs 2013 Pazartesi

Yıldırım nasıl oluşur ?

Yıldırımlar geçmişten bu yana birçok insanın ilgisini çekmiştir.Halk arasında yıldırımın oluşması hakkında birçok efsane anlatılmış fakat ilk bilimsel çalışmalar 17.yüzyılda yapılmıştır.İlk araştırmayı yapan Descartes, bulutların çarpışması sonucu sıkışan havanın ışık ve sesi meydana getirdiğini savunarak ilk teoriyi ortaya atmıştır.Bunun ardından tarihte daha birçok araştırma yapılmıştır ve daha birçok bilgiye ulaşılmıştır fakat halen bulutların elektrikle nasıl yüklendiği konusunda bir sonuca varılamamıştır.


Şimşek buluttan elektrik boşalması sırasında kırıklı çizgi şeklinde oluşan ışıktır.Bulutla bulut arasında,bulutla yer arasında ya da bir  bulutun kendi içerinde oluşabilir. Yıldırım ise bulut ile yer arasında  elektrik boşalması ile oluşan en tehlikeli şimşek çeşididir. Şimşeğin oluşabilmesi için bulutun hava direncini kırabilecek kadar fazla oranda +  ya da - elektrik yükü ile yüklenmesi gerekir.Sahip olduğu elektrik yükü şimşek ile birlikte yeryüzüne dağılmaktadır.Kış boyunca oluşan yıldırımların çoğunluğu yeryüzüne pozitif yük dağıtır.


Gök gürültüsü ise şimşeğin doğrultusu boyunca havayı aniden ısıtması ve sıkıştırması sonucu oluşan yüksek sestir.Fakat ses hızının ışık hızından çok daha  yavaş hareket etmesi nedeniyle şimşek çaktıktan birkaç saniye sonra ancak ses duyulabilir.Gök gürültüsü sırasında oluşan farklı yapıdaki sesler şimşeğin geometrik şeklinin karmaşasından,sesin yansıma oranından ve atmosferin özelliklerinden kaynaklanmaktadır.Yıldırımın bir canlıya çarpması yüksek orandaki elektrik yükü sebebiyle ölüme sebep olabilmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder