17 Mayıs 2013 Cuma

"Neden beni hiç kimse anlamıyor ama herkes beni seviyor?"

Albert Einstein ,1879 yılında Almanya'nın Ulm şehrinde doğdu.Babası elektro kimya fabrikası sahibi ,annesi ise evhanımıydı. Einstein 9 yaşına kadar konuşmamıştı.Bu durum ailesini endişelendirmiş ve geri zekalı olduğunu düşünmelerine sebep olmuştu.Kurduğu ilk cümle bir akşam yemeği sırasında 'bu çorba çok sıcak' cümlesiydi.Tabii bu çıkışın üzerine neden daha önce konuşmadığını soran ailesine 'şimdiye kadar her şey düzenliydi' cevabını verdi. Einstein çok içine kapalı bir çocuk olarak büyüdü.Okulu ve ders çalışmayı da hiç sevmiyordu.Fakat çok meraklı ve hayal gücü yüksekti.İlk kez bilime merak duyması  ise 5 yaşında babasının ona verdiği pusulayla başladı.Pusulayı çevirmesine rağmen yönünün değişmemesi üzerine uzayda belirli güçler olduğunu ve pusulayı kontrol ettiklerini söyledi.

17 yaşına geldiğinde ilk kez üniversite sınavına giren Einstein sadece matematik ve bilim bölümünü geçti.Bir yıl sonra tekrar sınava girdi ve Zürich Politeknik enstitüsüne girdi. Burada ise devamsızlığı ile tanınan bir öğrenci oldu.Akademik olarak başarı sağlayamamasının üzerine 23 yaşında  bir patent dairesinde iş buldu.İşten arta kalan zamanlarında bilimsel eserler okudu,atomun yapısı ve Planck'ın Quantum teorisi üzerine araştırmalar yaptı.1916'da yaptığı araştırmalar sırasında bir ışın demetinin gücünün bir metali bile kesebileceğini keşfetti.Bu araştırma günümüzde kullanılmakta olan lazerin keşfiydi. Ardından Einstein için 'ölüm makinesini keşfetti' dedikodusu çıktı ve Amerika'da FBI çalışma mekanını bastı fakat ölüm makinasını bulamadılar.1921 yılında fotoelektrik üzerine yaptığı çalışmalarla Nobel Fizik Ödülünü kazandı.1924'de Einstein buzdolabından sızan zehirli gazdan bir ailenin öldüğü haberini alması üzerine yeni bir soğutucu yaptı ve patentini Electrolux'e sattı.
1940 yılında Amerikan vatandaşı oldu ve bu ülkeye yerleşti.Birlikte çalıştığı bilim adamlarının atomu ayrıştırarak enerji elde edilebileceğini bulduklarını öğrendi.Bu nükleer silahlara atılan ilk adımdı.
Einstein'ın bilim adamı kimliğinin ardında sık sık espriler yapan bir adam vardı.Bunlardan bazıları :

  • "Delilik ,aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemektir"
  • "Neden beni hiç kimse anlamıyor ama herkes beni seviyor?"
  • "Yolculuk etmeyi severim ,ama varmaktan da nefret ederim"

Einstein 1955 yılında Amerika'da 76 yaşında hayatını yitirdi.Ölümünden sonra Thomas Harwey zekasının şifrelerini çözebilme ümidiyle kafatasını açıp beynini çıkarttı. Einstein'ın beyni :

  • Normalde insan beyni 1,4 kg iken onun ki %12 oranında daha hafifti.
  • Düşünce için kullanılan sinirleri besleyen 'gliyal hücre' sayısının normalden fazla olduğunu tespit ettiler
  • Beynin belirli bölgelerindeki girintilerin daha derin olduğu ve bunun sebebinin Einstein'ın bilişsel yetenek ve matematiksel dehasından kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Einstein'ın cesedi beyni olmadan gömüldü.Beyni halen Thomas Harwey'in evinde bir kavanozda saklanmaktadır.

Einstein'ın kavanozdaki beyni


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder