28 Temmuz 2013 Pazar

BAZ'ı Keşfeden Adam

Ebu Musa Câbir bin Hayyan , Abbâsîler döneminde yaşamış ve İslâmiyet'te fen bilimlerinin temelini atmış olan çok yönlü bir fen bilgini; simyacı, kimyacı ve eczacı; fizikçi, astronom ve astrolog; tıp ve fizik tedavi uzmanı; mühendis, coğrafyacı, filozof ve sûfi. Eserlerinden 12. yüzyılında Latince'ye çevrilmiş olan Kitab al-Kimya adlı eseri, Simya ve Kimya kelimelerinin kökeni olmuştur.

Kimya dışında Eczacılık, Metalürji, Astroloji, Felsefe, Fizik ve Müzik gibi geniş alanda 400'ü aşan eser bıraktığı söylenirse de ancak 20 civarında eseri bugüne kalmıştır. Nitrik asit, Hidrojen klorür   ve Sülfürik asit'in rafine ve kristalize yöntemlerini bulduğu , Kral suyunu icat ettiği ve Sitrik asit, Asetik asit, Tartarik asiti keşfettiği      düşünülmektedir.



"İmbik geliştirmiş ve kendisinin ortaya attığı Baz kavramıyla Kimya'nın gelişmesine katkıda bulunmuştur.Kendisi o yüzyıldan atomun parçalanacağını görmüş büyük bir bilim adamıdır. Ayrıca daha sonra zehirlilerin zehirlisi olan arsenik tozunu elde eden ilk kişidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder